انواع نمای ساختمان : ساخت نمای ساختمان یک امر گران قیمت است اغلب تا 35 درصد از هزینه های کلی ساخت را تشکیل میدهد. اما منطقی است که این هزینه ارزشمند باشد زیرا به طور قابل توجهی در کاهش هزینه های انرژی و افزایش طول عمر ساختمان کمک میکند. در ادامه به بررسی پر طرفدار ترین نماهای ساختمانی و مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
با توجه به بالا رفتن هزینه های زندگی، کارفرمایان به دنبال طراحی و اجرای نمای ساده با هزینه مقرون به صرفه و از طرفی مقاوم هستند. به همین منظور ساخت نمای ساده کمی دشوار به نظر می آید. زیرا باید در کنار زیبایی مقاومت نیز داشته باشد و از طرفی در هزینه ها صرفه جویی شود. در حال حاضر ارزانترین نمای ساختمان که مقاومت هم داشته باشد نمای سیمانی است. که در ادامه به بررسی ویژگی های این نما میپردازیم.
این سبک از نما به دلیل مقرون به صرفه بودن،سرعت اجرای پایین و اجرای بسیار راحت طرفداران زیادی دارد. اما باید در نظر داشته باشید که برای ساخت نمای سیمانی باید از بهترین متریال استفاده شود تا کیفیت ساختمان و نما حفظ شود. فرقی نمیکند که از سیمان سفید استفاده کنید یا سیمان رنگی هر دو زیبایی خاصی به ساختمان میبخشند. شست و شوی نمای سیمانی بسیار راحت انجام میشود و برای اینکار تنها به واترجت،مواد شوینده و اگر ساختمان ارتفاع زیادی دارد به راپل نمای ساختمان نیاز دارید.
ساخت نما با توجه به کاربری ساختمان در انواع مختلفی انجام میشود.برای ساخت انواع نما از مصالح بسیار زیادی استفاده میشود از جمله فلز،آجر،سنگ،شیشه،بتن و… که در ادامه برخی از این مصالح را بررسی کرده و با نما های مختلف آشنا میشویم.
پوشش پانل کامپوزیت آلومینیومی ACP یا sandwich panel اصطلاحی است که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد و پانل های مسطحی را توصیف میکند که از پیوند های هسته ای ترموپلاستیک بین دو ورق آلومینیوم تشکیل شده است. ACP اغلب برای پوشش خارجی ساختمان استفاده میشود و مزیت اصلی این پوشش این است که علیرغم سبک بودن بسیار سفت و محکم است.کاربرد های این پوشش به روکش خارجی ساختمان محدود نمیشود. آنها را میتوان در هر نوع پوشش،پارتیشن،سقف کاذب و… استفاده کرد.
پانل های بتنی پیش ساخته به دلیل نصب سریع و آسان،انعطاف پذیری در برابر آب و هوا و به عنوان گزینه ای مقرون به صرفه و پایدار در ساختمان های جدید شناخته شده اند. در به کارگیری از این نما با مخلوط کردن چهار رنگ اصلی قرمز روشن،قرمز تیره،زرد و سیاه میتوان رنگ های ماتریسی ایجاد کرد.
نمای سفالی چیزی نیست جز پانل های ساخته شده از سفال که میتوانند بر روی دیوار های خارجی یا نمای هر ساختمانی پوشانده شوند. اگرچه نماهای شیشه ای و آلومینیومی اخیرا به مناظر شهری اضافه شده اند اما نماهای سفالی سال هاست که مورد استفاده قرار گرفته اند. این سبک از نما با توجه به این که از سفال ساخته شده است مقاومت بالایی در برابر آب و هوا داشته و برای چندین دهه دوام می آورد.
فولاد و شیشه مواد هم افزایی هستند و اغلب در نما و سقف ساختمان های چند طبقه استفاده میشوند. پانل های شیشه ای به طور کلی توسط عناصر فولادی عمودی جداگانه به قاب ساختاری اصلی ساختمان که ممکن است داخلی یا خارجی ساختمان باشد نگه داشته میشوند. فولاد ضد زنگ و مقاطع فولادی توخالی اغلب در ترکیب با شیشه استفاده میشوند. از طرفی دیگر شست و شوی نما شیشه ای ساختمان به راحتی امکان پذیر است.
نمای آجری که به عنوان روکش آجری شناخته میشود با دیوار آجری یکپارچه متفاوت است. این یک لایه آجر است که به دیوار های ساختمان ثابت میشود. نما های آجری همان زیبایی شناسی را ارائه میدهد علاوه بر آن ساختمان را عایق میکنند. روکش های آجری با دوام هستند و رنگ و درخشندگی خود را از دست نمیدهند. مانند سایر مصالح ساختمانی آجر ها نیز طول عمر بیش از 100 سال دارند و به سختی نیاز به تعمیر و نگهداری دارند.
پانل های سنگ طبیعی بسیار مقرون به صرفه بوده و در شرایطی بهینه ساخته میشوند.این سبک از نمای ساختمان سبک وزن،بادوام و از نظر طراحی همه کاره است. با به کارگیری از این محصول شما هزینه ای برای ایجاد محصول ندارید. و از انرژی قابل توجهی که برای تولید محصولات مبتنی بر سیمان مورد نیاز است استفاده نمیکنید.
سنگ گرانیت که به سنگ خارا نیز معروف است در بین نماهای سنگی بسیار محبوب و پر استفاده است. از مزایای این سبک نما میتوان به مقاومت بالا در برابر رطوبت،حرارت و باران های اسیدی و جلوگیری از نفوذ آلودگی و گرد و غبار اشاره کرد.
نمای تراورتن یکی از مدل های نمای سنگی است و به دو شکل پر شده و پر نشده قابل اجراست. این سنگ مناسب نمای داخلی و بیرونی و سنگ فرش کردن سطوح است.تراورتن عایق صوتی و حرارتی مناسبی است و گرمای خورشید را جذب نمیکند به همین دلیل همیشه خنک است. از مزایای دیگر این نما میتوان به ثبات رنگ آن اشاره کرد.
بایرامیکس ترکیبی از دانه های گرانیت و سنگ مرمر با مهره ها و رنگ های متنوع به همراه رزین های طبیعی و مصنوعی است. این ترکیب ابتدا به صورت ملات و بعد از خشک شدن شبیه به سنگ تزئینی میشود.از این نما برای تمامی دیوار ها اعم از دیوار های چوبی،سنگی،سرامیک و سیمانی میتوانید استفاده کنید. نمای بایرامیکس دارای تنوع رنگی بالا،نگهداری آسان و قابلیت شست و شو با آب است.
روکش های نمای چوبی ظاهر کلی هر ساختار معماری را بهبود میبخشند.علاوه بر این آنها از ساختمان در برابر نوسانات دما،تابش خورشیدی و باد محافظت میکنند. روکش های چوبی در انواع مختلفی از چوب موجود است و قبل از انتخاب پروفیل های نمای چوبی درک ویژگی های منحصر به فرد گونه های مختلف چوب ضروری است.
ترمووود از پرطرفدار ترین نما های چوبی است که در کنار مقاومت بالا در برابر شرایط آب و هوایی بد جلوه زیبایی نیز به ساختمان میبخشد. از مزایای این نما میتوان به نصب سریع و آسان،نگهداری و شست و شوی راحت،ثبات در برابر ساییدگی و امکان برش و جداسازی آن اشاره کرد.
روکش سرامیکی برای مشتریانی که میخواهند نمای متمایز و جذابی داشته باشند که بتواند هم زمان هم در برابر آب و هوا مقاومت کند و در عین حال بدون تعمیر و نگهداری باشد بسیار جذاب است. یکی از بهترین کاربرد های نمای سرامیکی در پروژه های بازسازی تاریخی است زیرا این نما را میتوان مستقیما بر روی هر نمای موجود نصب کرد.
نمای رومی ترکیبی از سنگ تراورتن،گرانیت و مرمر است. این سبک از نما جزء پرکاربرد ترین نما ها و برای دکوراسیون خارجی محسوب شده و قابلیت ایجاد قوس و ستون های تزئینی روی نما وجود دارد. سنگ نمای رومی در کنار تنوع زیادی که در رنگ دارد مقاومت بالایی نیز در برابر آتش سوزی از خود نشان میدهد. اما باید این را در نظر داشته باشید که نمای رومی بخاطر سنگ های گران قیمتی که دارد خیلی مقرون به صرفه نیست و به مرور زمان در مقابل نور خورشید کم رنگ میشود.
برخی دیگر از انواع ساختمان که امروزه طرفداران زیاده پیدا کرده اند عبارتند از:
اجرای نمای مینرال مقرون به صرفه بوده و به دلیل سرعت بالای اجرا،اجرای راحت،مقاومت در برابر آتش سوزی و تنوع بالا در طرح و رنگ طرفداران زیادی پیدا کرده است. اما اگر میخواهید از این نما استفاده کنید باید در نظر بگیرید که این سبک از نما نمیتواند در برابر رطوبت مقاومت کند به همین دلیل در طولانی مدت دچار آسیب میشود.
برای استفاده از رنگ کنیتکس ابتدا باید سطح نما را با استفاده از سیمان تراز کرد سپس از کنیتکس برای رنگ آمیزی نما استفاده کرد.یکی از مزیت های اصلی این رنگ در مقایسه با سایر نما ها این است که کنیتکس ترک نمیخورد. سایر مزایای نمای کنیتکس عبارتند از: مقاومت بالا در برابر رنگ پریدگی و ترک خوردگی،اجرای راحت با طناب و بدون نیاز به داربست،چسبندگی و طول عمر بالا و بسیار انعطاف پذیر.
منونولیت از ذرات سنگ گرانیت،کوارتز و رنگ های طبیعی تشکیل شده است. که در این فرایند از رزین روان کننده و مواد ضد اشعه ماوراء بنفش هم استفاده میشود. از مزایای این نما میتوان به داشتن قیمت مناسب،طول عمر بالا،مقاومت در برابر نفوذ رطوبت اشاره کرد.
اتیکس نوعی عایق ساختمان است که از عواملی مثل رطوبت،حرارت و برودت جلوگیری میکند.عایق،مسلح کننده و پوشش نهایی از اجزاء این نما هستند. برای ساخت این نما از فوم پلی استایرن منبسط شونده و پشم معدنی استفاده میشود و هزینه های سرمایشی و گرمایشی ساختمان را به حداقل میرساند.
اجرای این نما بدون استفاده از ملات صورت میگیرد و برای جایگزین کردن ملات از اتصالات مکانیکی استفاده میکنند. این نما بر اساس نحوه نصب و قرار گرفتن اتصالات به دو صورت نمایان و غیر نمایان دسته بندی میشود. در سیستم نمای خشک نمایان بست هایی که سرامیک را نگه داشته اند قابل مشاهده هستند. اما در نمای خشک غیر مشهود بست ها مشاهده نمیشوند. از مزایای این نما میتوان به کیفیت بالا،سرعت اجرای نما و کاهش اتلاف انرژی اشاره کرد.
همانطور که در قسمت های قبلی انواع نمای ساختمان را بررسی کردیم در ادامه به سبک های به کار رفته در طراحی نما میپردازیم. با استفاده از المان های مخصوص برای طراحی نمای ساختمان چهره ای زیبا به ساختمان خود ببخشید.
نمای مدرن از معماری مدرن سرچشمه گرفته و برخلاف نمای کلاسیک تزئینات در این نما حذف شده و عناصر شکل ساده تری دارند. علاوه بر اینکه با استفاده از این طراحی زیبایی خاصی به ساختمان میبخشید بسته به متریالی که استفاده میکنید هزینه پایین تری نسبت به نما های کلاسیک پرداخت میکنید. در این سبک از طراحی نما از شیشه،کامپوزیت و فلز با سبکی نوین و در برخی موارد نورپردازی استفاده میشود.
ساده ترین سبک طراحی مدرن طراحی نمای مینیمال است و در این طرح از هیچگونه تزئیناتی استفاده نشده است. در این طراحی تعداد محدودی متریال به کار گرفته شده و این سبک طرفداران زیادی در ایران ندارد.
این طراحی ترکیبی از سنگ،شیشه و کامپوزیت است و بیشتر برای ساختمان های اداری و تجاری استفاده میشود.یکی از مزیت های این سبک در این است که از هر نوع متریالی میتوان استفاده کرد و محدودیت ندارد.با استفاده از طراحی های تلفیقی روی نما میتوانید زیبایی نمای خود را چند برابر کنید.
این نوع طراحی از نمای ساختمان بیشتر برای نمای مساجد و اماکن مذهبی استفاده میشود و برای ساخت این نما از سنگ،کاشی و آجر و نقوش اسلیمی استفاده میشود. طراحی نمای اسلامی کاملا منحصر به فرد بوده و در این طراحی از قوس ها،کاربندی ها و کتیبه ها استفاده میشود.
نانوی نما یک پوشش نامرئی است که از ساختمان در برابر رطوبت و خسارات ناشی از آن محافظت میکند. استفاده از نانو برای نمای ساختمان باعث میشود که طول عمر و ماندگاری ساختمان افزایش پیدا کند. از این محصول میتوان برای هر نوع سنگی استفاده کرد و نمای ساختمان را ضد آب کرد.با استفاده از نانو نمای ساختمان علاوه بر این که از تغییر رنگ نما جلوگیری میشود بلکه نما آب گریز و ضد آب شده و میتوانید انواع نما های سیمانی،سنگ،بتن،آجر و… را آب بندی کنید.
نما یک قاب مستقل ساخته شده از پانل کامپوزیت آلومینیومی،شیشه دوجداره،سنگ پیش ساخته،سنگ های طبیعی یا پانل های فلزی است که در آهن گالوانیزه یا روی سازه های آلومینیومی نصب و ثابت میشود.
یکی از انواع نماهای ساختمان نمای چوبی است که علاوه بر جلوه زیبایی که به ساختمان میبخشد در برابر شرایط آب و هوایی بد و حتی در برابر ساییدگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.ترمووود یک نمونه از چوب های نمای ساختمان است که در کنار مقاومت بالا،نصب آن سریع و آسان انجام شده و شست و شوی آن نیز بسیار راحت است.
در بین بهترین متریال های نمای ساختمان موارد زیر در کنار مقرون به صرفه بودن کیفیت بالایی نیز دارند:
بتن که ترکیبی از سیمان،سنگدانه هایی مانند ماسه یا سنگ و آب است بادوام ترین متریال محسوب میشود. این مخلوط ابتدا خشک و سپس سفت شده و روی دیوار یا هر قسمت دیگری تا تیر های نگهدارنده ی پیاده رو هم قابل اجراست.
وقتی از نما صحبت میکنیم به نمای بیرونی ساختمان اشاره میکنیم.بیشتر این اصطلاح برای اشاره به طرح،سبک یا رنگ استفاده میشود. از طرفی دیگر روکش خارجی به یک لایه محافظ خارجی اشاره دارد که پوشش ساختمان را محافظت و زیبا میکند.